Mistä hakea yrityslainaa?

Yrityslainan tarjoajia on nykyisin monenlaisia. Perinteisten pankkien lisäksi sitä ovat alkaneet tarjoamaan myös niin sanotut pikavippiyritykset. Niissä on tarjolla yrityslainaa ilman takaajia ja vakuuksia jopa satoja tuhansia euroja. Näissä lainoissa on huonona puolena suuret korot, jotka nopeasti saattavat kasvattaa lainasummaa moninkertaiseksi alkuperäiseen nähden. Ennen näihin netin yrityslainasivustoihin turvautumista, kannattaakin kysyä lainatarjousta ensin pankista.

Eri pankin tarjoavat erilaisia lainoja, esimerkiksi OP tarjoaa nykyisin pk-yrityksille sekä pankkilainaa että riskirahoitusta. Riskirahoitusta voi saada esimerkiksi uusiin hankkeisiin ja innovaatioiden kaupallistamiseen. Pankeilla on tarjota pitkien lainojen lisäksi myös lyhytaikaisia rahoituslimiittejä, joista voi nostaa lyhytaikaista lainaa yrityksen kausivaihteluihin ja käyttöpääomaan.

Myös valtiolla on tarjota vaihtoehto yrittäjille. Yrityslainaa tarjoaa esimerkiksi Finnvera. Se on valtion omistama ja Finnveran lainat täydentävät yleensä rahoitusmarkkinoiden tarjoamia lainoja. Finnveran lainoissa on pääsääntöisesti yleisestä korkotasoa matalammat korot, sillä niissä on mukana valtion korkotukea. Finnvera onkin hyvin suosittu paikka hakea lainaa yritykselle.

Finnveraan tehdään lainahakemus sähköisesti ja mukaan tarvitaan liitteitä, joista käy ilmi mm. yrityksen liiketoimintasuunnitelma, tulossuunnitelma ja rahoitussuunnitelma. Myös tilinpäätöstiedot ja yrittäjän tai yrityksen CV ovat Finnveralle tärkeitä. Finnvera analysoi yrityksen ja sen liiketoiminnan kannattavuuden huolellisesti näiden tietojen avulla.

Jos olet vasta aloittamassa yritystoimintaa tai siirtymässä siihen täyspäiväisesti, yksi hyvä vaihtoehto on starttiraha, jota tarjoaa TE-toimisto. TE-toimisto pyytää usein lausunnon Uusyrityskeskukselta tai joltain muulta lausunnonantajalta yrityksesi tilanteesta. Tällä samalla lausunnolla voit sitten hakea lainaa myös Finnverasta. Starttiraha ei ole laina, vaan rahoitusmuoto, jolla turvataan uusien yrittäjien toimeentulo yrityksen käynnistymisen ja vakiinnuttamisen ajan. Sitä voi saada enintään 12 kuukautta ja vaatimuksiin kuuluu että, hakija on työtön työnhakija, tai hän on siirtymässä kokoaikaiseksi yrittäjäksi palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä tai hän ollut sivutoiminen yrittäjä ja tarkoituksena on laajentaa yrityksen toimintaa päätoimiseksi. TE-toimisto kartoittaa, onko yrittäjällä mm. riittäviä valmiuksia aiottuun yritystoimintaan, mahdollisuuksia siihen, että yritystoiminnasta tulee kannattavaa ja onko tuki tarpeellista yrittäjän toimeentulon kannalta. Toiminta tulee aloittamaan vasta kun tuki on myönnetty.

http://te-palvelut.fi/te/fi/tyonantajalle/yrittajalle/aloittavan_yrittajan_palvelut/starttiraha/index.html

https://www.finnvera.fi/tuotteet/lainat/finnvera-laina