Miten pörssit kehittyvät kesällä 2017?

Kysymys siitä, mitä osakkeita kannattaa kasata salkkuunsa kesällä 2017, on haasteellinen ennakoitava. Vanhan ajan neuvona on pidetty sanontaa, että ”myy toukokuussa”. Viime vuosina ovat monet tätä sääntöä noudattaneet säästäneet itsensä ylimääräisiltä paniikkikohtauksilta ja nukkuneet yönsä rauhassa. Viime vuonna Brexit laski selkeästi osakekursseja, mutta ei sekään ainutlaatuista ollut. Aiemmin kurssien pudotusta ovat saaneet aikaan Kreikan velkakriisi ja Italian pankkikriisi. Markkina jännitti kuitenkin tänä keväänä turhaan Kiinan luottoluokituksen laskua, vaikkakin useat sijoittaja hermoilevat ja pelkäävät Kiinan kasvun romahtamista.

Jos malttaa mielensä ja pitää hermot kurissa, on mahdollista päästä ostamaan osakkeita juuri oikeilla hetkillä. Pitkän aikavälin tarkastelussa on kesä saattaa tarjota myös erinomaisen mahdollisuuden riskinottajille. Kun epätavalliset olosuhteet tai tapahtumat on nopealla syklillä unohdettu, antaa se puolestaan riskihalukkaille hyviäkin ostohetkiä. Näin kertoo Alexandrian päästrategi Tero Wesanko markkinakatsauksessaan.

Arvopaperi-lehden artikkelissa Wesanko kommentoi tuleva kesä saattaa olla myös otollinen riskinottamiselle. Hän sanoo, että osakesalkkuaan ei kannata jättää loma-asentoon. Kesä antaa siis sijoittajalle mahdollisuuksia hyviin ostoihin, joten kannattaa pitää pörssiä silmällä.

Inflaatio-odotukset ja pitkät korot nousevat nyt maltillisesti. Markkinarauhan takaamiseksi keskuspankit eivät tee radikaaleja liikkeitä, mutta huomioitavaa on myös se, että maailmantalous jatkaa kasvuaan. Myös yrityksillä menee hyvin ja monet ovat päässeet vauhdikkaaseenkin kasvuun.

Huonoja puolia ja riskejäkin kuitenkin on nähtävissä. Merkittävämpänä riskitekijänä ovat arvostuskysymykset. Kiristynyt arvostus on huomioitava seikka ja tätä on syytä seurata etenkin Yhdysvaltain pörsseissä. Wesanko kommentoi ja arvelee heikon kohdan olevan osakemarkkinoilla juurikin sen asian, että suurin osa asioista tukee tällä hetkellä pörssikursseja.

Tarkasteltaessa asiaa siitä näkökulmasta, että korjausliikettä ei ole tapahtunut 14 kuukauteen, saattaa sijoittajien optimismi kasvaa ja tämä saattaa koitua kohtalokkaaksi sijoittajalle. Wesanko näkee asian siten, että korjausliikkeille olisi jo tarvetta ja tilausta. Mikäli tänä kesänä se tullaan näkemään, on osakesijoittajan hyödynnettävä se ostamalla eikä missään tapauksessa lähteä myymään paniikinomaisissa tunnelmissa sydämen tykytyksien soidessa taustalla.

Mikäli on hajauttanut salkkunsa maantieteellisesti ja muistanut tehdä sen myös jokaisen omaisuusluokan kanssa, riskitaso ei kulje niin sanotusti herkillä ja shokit ovat siedettäviä. Wesanko neuvookin kesäajaksi painotuksia eurooppalaisiin ja kehittyvien maiden osakkeisiin, jopa ylipainolla. Maailmantalouden virkistyminen tukee tätä asiaa, voitaneen ajatella asiaa myös houkuttelevien tulos- ja osinkotuottojen kannattavuudella.

Helsingin pörssin kalleus perustuu tulos- ja tasepainotteisuuteen, joten sinällään ne eivät välttämättä näyttele parasta ostomarkkinaa tänä kesänä. Kun tulosnäkymät nousevat, kannattaa niitäkin kuitenkin salkkuunsa hankkia, mutta ei ylipainoisesti.

Lähteet

https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/osakesijoittaja-virita-ostosuunnitelmat-kesaksi-6644317