Pikavippi voi houkutella, mutta lue ensin nämä vinkit!

Pikavipillä tarkoitetaan lainaa, joka on helposti haettavissa ja nopeasti saatavilla. Yleensä pikavippi on suuruudeltaan noin 20- 2000 euroa ja hakemus täytetään nettilomakkeella. Vippi kilahtaa tilille usein hyvinkin nopealla aikataululla, hyväksytyn lainahakemuksen jälkeen. Pikavippi myönnetään melkein aina ilman vakuuksia tai takaajia ja maksuaika vaihtelee, useimmiten yhdestä kuukaudesta pisimmillään jopa 12 kuukauteen.

Lainahakemukseen tarvitaan yleensä aina verkkopankkitunnukset henkilöllisyyden todentamiseen. Lainantarjoaja tarkastaa hakijan luottotiedot ja maksukyvyn ennen lainapäätöstä.

Pikavipit ovat muuttuneet paljon siitä, mistä oli kyse silloin, kun nämä uudet, helppoakin helpommat lainapalvelut saapuivat markkinoille. Tuona aikana pikalainat olivat huomattavasti nykyisiä kalliimpia, hakeminen vieläkin helpompaa ja moni joutuikin äkkiä vippaillessaan vaikeuksiin. Varsinkin nuoret saattoivat helposti jäädä kierteeseen, jossa uudella vipillä maksettiin pois vanhoja ja lopulta korkojen osuus kasvoi tähtitieteellisiin lukemiin. Nykyään pikavippejä koskee uudet säännöt ja kuluttajaa pyritään paremmin suojelemaan kohtuuttomuuksilta, eikä lainaa enää saa tekstiviestihakemuksella. Pikavippi- termille on saattanut jäädä hieman ikävä maine menneiden vuosien kohujen vuoksi, mutta yleisesti voisi sanoa, että pikavipeillä, eli pikalainoilla, tarkoitetaan jo hyvin monenlaisia pienlainoja, joita useat eri rahalaitokset tarjoavat.

 

Mikäli pienen lainan tarve yllättää, ei siis tarvitse täysin hylätä ajatusta pikavipistä. Tänä päivänä on hyvin mahdollista löytää reilu ja edullinen pienlaina, kunhan malttaa ensin tehdä taustatutkimuksen huolella ja vertailla rauhassa eri vaihtoehtoja.

Pikalainoja vertaillessa, kannattaa ensin varmistaa, että kyseinen yhtiö tarjoaa sopivaa summaa. Mikäli tarvitset vain esimerkiksi 50 euroa ja pienin lainattava summa onkin 100 euroa, kannattaa siirtyä tarkastelemaan seuraavaa lainantarjoajaa, eikä tehdä liian isoja kompromisseja.

Summalle tarjottu laina-aika on myös varsin oleellinen tekijä valintaa tehdessä. Mieti realistisesti, milloin pystyt suorittamaan takaisinmaksun. Millaisia kuukausieriä kykenet ongelmitta maksamaan? Kun edellä mainitut asiat on selvitetty, voi lähteä metsästämään halvinta lainaa. Netissä on useita listoja niin sanotusti “parhaimmista” tai “edullisimmista” pikavipeistä, mutta asia kannattaa aina itse varmistaa eikä uskoa sokeasti valmiita listoja. Lainat saattavat erota toisistaan yllättävän paljon, eikä pelkkien mainoslauseiden perusteella kannata päätöstä tehdä.

Voit myös hakukoneiden kautta etsiä kuluttajien kokemuksia eri firmoista ja lueskella esimerkiksi blogeja aiheeseen liittyen. Tärkeintä on kuitenkin, että luet lainaehdot huolellisesti ja varmistat kahdesti, millaista sopimusta olet tekemässä. Pikavipit on mahdollista myös perua, mikäli katumus yllättää, mutta tällöinkin yleensä kuluttaja joutuu joitain euroja pulittamaan. Riitatilanteissa apuna toimii kuluttajasuojalaki, josta saa neuvoja muun muassa puhelimitse.  Parasta on kuitenkin olla varma siitä, että ymmärtää sopimuksen jokaisen kohdan ja on arvioinut oman maksukykynsä realistisesti.

 

Pikavipit ovat edelleen varsin suosittu ja helppo lainamuoto, eivätkä ne välttämättä juurikaan enää poikkea esimerkiksi joustoluotoista. Pikalaina on kätevä tapa avuksi yllättävään rahantarpeeseen ja saattaa hyvin toimia kaikkien eduksi silloin, kun pelisäännöt ovat reilut ja lainaehdot ymmärrettävät.

Vastuullisia vippailuhetkiä!