Wall Street taas plussalla – onko pahin volatiliteetti takana?

Viimeisimmästä talouskriisistä ollaan toivuttu, ja markkinat ovat jyskyttäneet härän lailla ylöspäin jo vuosikausia. Monet herkimmät ovat jo vaihtaneet omaisuutensa 100% käteiseksi ja odottavat romahdusta ja ostopaikkoja. Optimistisimmat ennustavat, että emme tule näkemään vuosituhannen vaihteen ja vuoden 2008 kaltaisia romahduksia enää lainkaan, tai ainakaan niitä ei tule lähivuosina, kun taas negatiivisimmat pelkäävät, että romahduksesta tulee kaikkien aikojen karmein. Kumpi osapuoli on oikeassa? Vastaus on todennäköisesti tylsällä keskitiellä – nousu ei voi jatkua ikuisesti, mutta lienee liioiteltua sanoa, että täysi romahdus olisi väistämätöntä.

S&P 500 on noussut jo vuosikausia

The Standard & Poor’s 500 eli tuttavallisemmin S&P 500 on Amerikan Yhdysvaltojen tunnetuin osakeindeksi. Se seuraa käytännössä maan viittäsataa suurinta yritystä. Listalle pääsemiseksi vaaditaan, että yritys noteerataan jossain suuressa USA:n pörssissä (esim. Nasdaq). Käytännössä lista on kuitenkin listaus Amerikan suurimmista yhtiöistä.

S&P 500 on noussut jo pitkään, ja esimerkiksi vuoden 2008 romahduksen lukemista on noustu jo lähes 300 prosenttia! Indeksi kävi alimmillaan vuonna 2008, kun sen lukema huiteli 680 pisteessä. Indeksi on artikkelin kirjoitushetkellä hurjassa 2838:ssa. Se on hurja luku, varsinkin kun miettii kuinka raskaasti romahdus aikoinaan iski koko pankkisektoriin ja koko maailmaan. Tämän takia skeptisimmät sijoittajat ovatkin jo likvidoineet sijoituksensa ja odottavat seuraavaa romahdusta. Jokainen sijoittaja aina piensijoittajasta suurten pankkien varainhoitajiin asti miettiikin tällä hetkellä kuumeisesti, mikä olisi oikea liike omaisuuden arvon maksimoimiseksi.

Eihän se nousu voi jatkua ikuisesti.. eihän?

Älä tee hätiköityjä päätöksiä

Hölmöin asia mitä sijoittaja voi tehdä, on tehdä äkillisiä ja hätiköityjä peliliikkeitä esimerkiksi pelottavien uutisten takia. Vastaavasti ylioptimistiset uutiset eivät saa ajaa sinua hakkaamaan koko omaisuuttasi (ja vivuttamaan vielä velalla) ”rakettiosakkeeseen”. Ehkäpä maailman tunnetuimman sijoituskirjan, the Intelligent Investorin kirjoittaneen Benjamin Grahamin ohje pätee yhä – sijoita arvoyhtiöihin. Mikä sitten on tällainen arvoyhtiö? Se on yhtiö, jonka bisnesmalli on vankalla pohjalla, ja jonka johto ja työvoima koostuu osaavista henkilöistä. Lisäksi yhtiö kykenee mukautumaan muuttuvassa maailmassa ja vastaamaan apinan lailla suuntaan ja toiseen sinkoilevien kuluttajien tottumuksiin ja haluihin, sekä luomaan uusia himon kohteita ihmisille, jotka haluavat mässäillä materialismipärinöissään.

Muista myös, että osakkeen tähänastinen kehitys ei ole tae sen tulevasta noususta. Vaikka yritys olisi tehnyt voittoa 30 vuotta putkeen, huomenna voi tapahtua jotain täysin odottamatonta, mikä aloittaa tapahtumaketjun joka ajaa yrityksen konkurssin partaalle

Hajauta riskisi ja nuku yösi paremmin

Vaikka hajauttaminen tuo hieman lisäkuluja esimerkiksi osakkeiden osto- ja myyntikulujen muodossa ja syö potentiaalisia voittoja, hajauttaminen on ehdottoman tärkeä peliliike, sillä sen avulla suojaat itsesi mahdollisilta yksittäisten osakkeiden heilahteluilta ja täten salkkusi arvo pysyy mahdollisimman vakaassa nousussa.

Piensijoittajan tulisi hajauttaa omaisuutensa vähintään 5-10 osakkeeseen. Yksi tapa hajauttaa on ostaa rahastoja, jotka ostavat kymmeniä tai satoja yrityksiä – näin ostat tavallaan osan näitä kaikki yrityksiä yhdellä kerralla. On kuitenkin tärkeää lukea rahaston kuluista. Erityisesti kivijalkapankkien tarjoamat rahastot ovat usein ylläpitokuluiltaan erittäin kalliit. Esimerkiksi OP:n rahastoista voi joutua pulittamaan jopa 2%:n vuosimaksun, kun esimerkiksi suosituimmat ETF-rahastot veloittavat juoksevia kuluja ainoastaan 0,1-0,5 prosenttia vuodessa. Vaikka pari prosenttia ei kuulosta paljolta, korkoa korolle -efekti syö vuosien varrella ison loven voittoihisi jos annat tuotoistasi tasaisesti pois.